Test Category: Badania sensoryczne

Soki pomarańczowe 2017: badanie sensoryczne i ocena ogólna

Soki pomarańczowe 2017: badanie sensoryczne i ocena ogólna

Sok pomarańczowy jest najbardziej popularnym na świecie sokiem owocowym, cieszącym się dużym  zainteresowaniem również w Polsce. Asortyment tych produktów w sieciach handlowych jest stosunkowo szeroki. Czy jednak wszystkie soki dają ten sam poziom uczuć smakowych? W sierpniu br. niezależny Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) we współpracy z Wydziałem Nauk o… Read more
Jogurty naturalne 2017: badania sensoryczne

Jogurty naturalne 2017: badania sensoryczne

Polscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia, w tym do prawidłowego odżywiania się. Zmieniające się stylem konsumpcji widać po realizowanych przez klientów koszykach zakupów. Jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na naszym stole. Warto zatem przyjrzeć się tym produktom bliżej. Zadanie dla… Read more
Woda mineralna 2017: badania sensoryczne

Woda mineralna 2017: badania sensoryczne

Wraz z bogaceniem się zmieniają się wzorce konsumpcji w Polsce. Coraz więcej konsumentów stać na wybór produktu nie biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium cenowego. Rośnie zatem świadomość odnośnie jakości produktów spożywczych. Jest ona wzmacniania także przez powstanie mody na zdrowy styl życia. Tym samym Polacy chcą wiedzieć, co oferują im… Read more
Mleko świeże 2017: badania sensoryczne

Mleko świeże 2017: badania sensoryczne

Rosnące wymagania konsumentów co do jakości produktów nie pozostały bez wpływu również na rynek podstawowego produktu spożywczego jakim jest mleko. Oprócz tradycyjnie dostępnych na półkach sklepowych mleka UHT i mleka pasteryzowanego coraz większą popularnością cieszy się mleko ESL (Extended Shelf Life), czyli tzw. „świeże”. Mleko ESL dzięki nowoczesnemu procesowi produkcyjnemu… Read more
Łosoś wędzony 2017: badania sensoryczne

Łosoś wędzony 2017: badania sensoryczne

Łosoś wędzony 2017: badania sensoryczne Facebook7TwitterGoogle+LinkedIn Łosoś wędzony jest drugim najpopularniejszym gatunkiem ryby wędzonej spożywanym przez Polaków. Aktualnie produkt dostępny jest w ofercie regularnych producentów oraz dyskontów. Czy produkty pod markami własnymi obecne w dyskontach i hipermarketach dorównują jakością regularnym markom? Polski Instytut Badań Jakości we współpracy ze Szkołą Główną… Read more