Najlepsze paczkowane sery żółte 2020

Sery są ważnym źródłem wapnia (ok. 160-200 mg na plaster), białka oraz witaminy B12. Są także kaloryczne, a ich wartość odżywcza wynosi 300-500 kcal/100 g. W Polsce są ważnym składnikiem śniadania wielu osób. Z ponad 4.000 gatunków serów na świecie, w Polsce wytwarzanych było w ostatnich latach około 600.
Zajmiemy się dziś serem żółtym. Jego kilogram wytwarza się aż z 10-12 litrów mleka. W serze żółtym jest nawet dziesięć razy więcej wapnia niż w twarogu. Mimo ogromnego wyboru Polacy najchętniej kupują cztery sery krowie: Gouda, Edamski, Podlaski, Salami. Można kupić je w róznych formach. Jedną z praktyczniejszych jest wersja paczkowana. Mamy ich wiele rodzajów, wiele marek, wybór w sklepach jest bardzo bogaty. Ale które z nich mogą pochwalić się dobrą jakością, jak to ocenić?
Polski Instytut Badań Jakości we współpracy z miesięcznikiem Dobre Rady przeprowadził w ostatnich miesięcach badanie żółtych serów paczkowanych. Odbyło się ono metodą CAWI, czyli przez zebranie informacji na podstawie ankiet wypełnionych w formie elektronicznej. Przepytanych zostało ponad 600 polskich konsumentów. Zapytano, jakie marki serów znają i do każdej z nich poproszono o szczegółową opinię.
Ważnymi punktami były kwestie:
– czy sery konkretnej marki mają długi termin przydatności do spożycia
– czy nie wysychają zbyt szybko po otwarciu
– czy powstają z wysokiej jakości produktów
– czy nie zawierają chemicznych ulepszaczy
– czy są smaczne
– czy mają wygodne opakowania
– czy dana marka oferuje sery dla osób preferujących zdrowy styl życia
– sery mają przystępną cenę
– marka oferuje szeroki wybór rodzajów serów żółtych
– marka dba o potrzeby konsumentów
– czy ankieter ponownie kupiłby ser tej marki.
Respondenci ustosunkowywali się do powyższych twierdzeń za pomocą 10-cio stopniowej skali Likerta, na której 1 oznaczało, że „w ogóle się nie zgadzam”, a 10 „zgadzam się w zupełności”. Każdemu pytaniu przypisana była waga, a ich suma składała się na 100%. Wynik uzyskany przez każdą z badanych marek to średnia ważona – suma punktów zdobytych w każdym pytaniu przemnożona przez jego wagę.
Okazuje się, że najczęściej kupowanymi w ciągu ostatniego roku były sery Mlekowita, Hochland, Światowid. Każdy z nich dobrze zna około 30% ankietwanych, którzy wypowiedzieli się na ich temat. Inne sery spożywane przez testerów PIBJA to produkty sprzedawane pod markami Sierpc, Serenada, Mlekpol, Włoszczowa, Auchan, Łowicz, Carrefour, Ryki, Bluedino czy Tesco.
Wyniki
W badaniu wyłoniono najlepsze spośród 13 marek, które zebrały wystarczającą ilość opinii do przeprowadzenia analizy. Najlepszą z nich okazała się Sierpc. Konsumenci szczególnie docenili ją za walory smakowe, wysoką jakość składników, długotrwałą świeżość oraz przystępną cenę. Najwięcej z nich zdeklarowało się do ponownego zakupu tych serów. Marka Sierpc zdobyła ogółem 8,6 z 10 możliwych punktów.
Kolejna wyróżniona marka to Ryki, która według badanych zwraca uwagę na potrzeby konsumentów i oferuje szeroki wybór rodzajów sera, między innymi tych dla osób preferujących zdrowy styl życia. Zdobyła ona w badaniu 8,4 punkty. Trzecia z marek znajdująca się na podium to Hochland, która zdobyła wysoka punktację w większości kategorii, osiągając ogółem 8,2 punkty.
Za przystępną cenę pochwalono dodatkowo sery marki Bluedino i Światowid. Najpraktyczniejsze opakowanie, oprócz trzech zwycięzców, posiadają także sery Włoszczowa, Światowid, Serenada, Bluedino oraz Mlekovita.
………………..
Badanie koordynowała ekspert ds. analiz customer experience – Alina Prałat. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) to niezależny instytut badawczy, specjalizujący się w badaniach konsumenckich. PIBJA nie pracuje na zlecenie usługodawców lub sprzedawców.
Wyniki w poszczególnych kategoriach testu
najlepsze w kategorii "Przystępna cena"
najlepsze w kategorii "Praktyczne opakowanie"
najlepsze w kategorii "Wolne od chemicznych ulepszaczy"
Firma | Wynik | Info | |
---|---|---|---|
1 | Sierpc | 8,48 | dobry |
2 | Włoszczowa | 8,13 | dobry |
3 | Ryki | 7,94 | dobry |