Polacy coraz częściej zamawiają gotowe jedzenie do domu. Z dostępnych danych wynika, że już co dziesiąty mieszkaniec naszego kraju korzysta z takiej formy usługi co najmniej raz w miesiącu. Wśród zamawianych potraw na pierwszym miejscu jest pizza. Polski Instytut Badań… Read more
Według raportu firmy PMR Consulting & Research pt. „Handel detaliczny artykułami kosmetycznymi w Polsce. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2017-2022” na koniec 2016 roku przychody ze sprzedaży kosmetyków do pielęgnacji ciała stanowiły 17,3% przychodów całego polskiego rynku kosmetycznego,… Read more
Według raportu opublikowanego przez Polskie Sieci Energetyczne, zużycie energii w Polsce w roku 2016 osiągnęło wartość 164 625 GWh, co jest najwyższym wynikiem w historii. Krajowa produkcja energii wyniosła w analogicznym okresie 162 626 GWh i nie była w stanie zaspokoić popytu,… Read more
Polscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia, w tym do prawidłowego odżywiania się. Zmieniające się stylem konsumpcji widać po realizowanych przez klientów koszykach zakupów. Jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na naszym… Read more
Zakupy spożywcze przez Internet stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Wymagają one przełamania wielu barier u konsumentów, ale korzyści są jednoznaczne: oszczędzamy czas i pieniądze. Polski Instytut Badań Jakości postanowił przyjrzeć się funkcjonowaniu supermarketów internetowych, posługując się metodologią stosowaną… Read more
Według danych Komisji Nadzoru Finansowego z lutego 2017 roku aktywa polskiego sektora bankowego pochodzące z udzielonych kredytów osiągnęły niewyobrażalną kwotę 1 167 mld zł i stanowiły ponad 2/3 wszystkich aktywów w tym sektorze. [1] Wynik ten jest w… Read more
Wraz z bogaceniem się zmieniają się wzorce konsumpcji w Polsce. Coraz więcej konsumentów stać na wybór produktu nie biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium cenowego. Rośnie zatem świadomość odnośnie jakości produktów spożywczych. Jest ona wzmacniania także przez powstanie mody na zdrowy… Read more
Współpraca PIBJA i SIQT Na początku 2017 roku Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) nawiązał współpracę z renomowanym Szwajcarskim Instytutem Badań Jakości (Schweizer Institut für Qualitätstests – SIQT) z siedzibą w Zurichu. W efekcie tego powstał wspólny projekt badawczy poświęcony ofercie… Read more
Zacofanie technologiczne, które odziedziczyliśmy po okresie PRL`u oraz długo utrzymujący się monopol narodowego operatora telefonicznego w obszarze infrastruktury przewodowej, paradoksalnie doprowadziły do sytuacji, w której firmy chcąc oferować klientom jakąkolwiek możliwość dostępu do Internetu, zaczęły rozwijać nowatorską jak na owe… Read more
Rosnące wymagania konsumentów co do jakości produktów nie pozostały bez wpływu również na rynek podstawowego produktu spożywczego jakim jest mleko. Oprócz tradycyjnie dostępnych na półkach sklepowych mleka UHT i mleka pasteryzowanego coraz większą popularnością cieszy się mleko ESL (Extended Shelf… Read more
This site uses cookies, as described in our Policy. You can disable cookies as mentioned in our Privacy Policy. By continuing to use this website without disabling the cookies, you consent to our use of those cookies which you have not disabled.
View privacy policy