Serki topione 2020

Serki topione 2020

Zajmiemy się dziś serkami topionymi. Są to produkty wyrabiane z tradycyjnego sera. Są równie kaloryczne co ser, przez co są ważnym składnikiem śniadania wielu osób. Używamy ich do smarowania chleba, przygotowania różnego rodzaju sosów lub do zabielania zup. Na rynku dostępne są sery topione klasyczne, a także smakowe. Do wyrobów smakowych często dodaje się szynkę, szczypiorek, pieprz, paprykę, łososia, borowiki czy pieczarki.

Mamy wiele rodzajów serków, wiele marek, a wybór w sklepach jest dość bogaty. Ale które z nich mogą pochwalić się dobrą jakością i jak to ocenić?

Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przeprowadził w ostatnich miesięcach badanie serków topionych kupowanych przez polskich konsumentów. Odbyło się ono metodą CAWI, czyli przez zebranie informacji na podstawie ankiet wypełnionych w formie elektronicznej. Przepytanych zostało ponad 800 osób. Zapytano, jakie marki serków znają i do każdej z nich poproszono o szczegółową opinię.

Ważnymi punktami były kwestie:

– czy sery konkretnej marki mają długi termin przydatności do spożycia

– czy nie wysychają zbyt szybko po otwarciu

– czy powstają z wysokiej jakości produktów

– czy nie zawierają chemicznych ulepszaczy

– czy są smaczne

– czy mają wygodne opakowania  

– czy dana marka oferuje sery dla osób preferujących zdrowy styl życia

– sery mają przystępną cenę

– marka oferuje szeroki wybór rodzajów serków

– marka dba o potrzeby konsumentów

– czy ankieter ponownie kupiłby ser tej marki.

Respondenci ustosunkowywali się do powyższych twierdzeń za pomocą 10-cio stopniowej skali Likerta, na której 1 oznaczało, że „w ogóle się nie zgadzam”, a 10 „zgadzam się w zupełności”. Każdemu pytaniu przypisana była odpowiednia waga, a ich suma składała się na 100%. Wynik uzyskany przez każdą z badanych marek to średnia ważona – suma punktów zdobytych w każdym pytaniu przemnożona przez jego wagę.

W wyniku badania okazuje się, że najczęściej kupowanymi w ciągu ostatniego roku były szczególnie serki marki Hochland. Także serki Mlekpol, Mlekovita i Lactima są bardzo znane polskim klientom.

Wyniki

W badaniu wyłoniono najlepsze spośród 8 marek serków topionych, które zebrały wystarczającą ilość opinii do przeprowadzenia analizy. Najlepsze z nich okazały się serki marki Sertop. Konsumenci szczególnie docenili je za wysoką jakość składników oraz przystępną cenę. Według nich, producent tych serów oferuje sery dla osób preferujących zdrowy styl życia oraz dba o potrzeby konsumentów. Marka Serpol zdobyła ogółem 8,35 z 10 możliwych punktów.

Kolejna wyróżniona to marka Hochland, która wygrywa pod względem walorów smakowych – najwięcej osób zadeklarowało się do ponownego zakupu tych serków. Zdobyła ogółem 8,28 z 10 możliwych punktów. Serki Hochland okazały się także ulubionym produktem polskich mężczyzn.

Trzecia z marek znajdujących się na podium (8,27) to Mlekpol. Jej sery według ankieterów charakteryzują się głownie tym, że nie wysychają szybko po otwarciu.

Za przystępną cenę oraz praktyczne opakowanie wyróżniono dodatkowo sery marki Lactima.

………………..
Badanie koordynowała ekspert ds. analiz customer experience – Alina Prałat. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) to niezależny instytut badawczy, specjalizujący się w badaniach konsumenckich. PIBJA nie pracuje na zlecenie usługodawców lub sprzedawców.

Wyniki w poszczególnych kategoriach testu

najlepsze w kategorii "Najlepszy smak"

  Firma Wynik Info
1 Hochland 8,66 dobry
2 Sertop 8,59 dobry
3 Mlekpol 8,49 dobry

najlepsze w kategorii "Praktyczne opakowanie"

  Firma Wynik Info
1 Hochland 8,48 dobry
2 Mlekpol 8,37 dobry
3 Lactima 8,24 dobry

najlepsze w kategorii "Wysoka jakość składników"

  Firma Wynik Info
1 Sertop 8,26 dobry
2 Hochland 8,18 dobry
3 Mlekpol 8,13 dobry

najlepsze w kategorii "Przystępna cena"

  Firma Wynik Info
1 Sertop 8,66 dobry
2 Lactima 8,54 dobry
3 Mlekpol 8,36 dobry