Zajmiemy się dziś serkami topionymi. Są to produkty wyrabiane z tradycyjnego sera. Są równie kaloryczne co ser, przez co są ważnym składnikiem śniadania wielu osób. Używamy ich do smarowania chleba, przygotowania różnego rodzaju sosów lub do zabielania zup. Na… Przeczytaj więcej
Sery są ważnym źródłem wapnia (ok. 160-200 mg na plaster), białka oraz witaminy B12. Są także kaloryczne, a ich wartość odżywcza wynosi 300-500 kcal/100 g. W Polsce są ważnym składnikiem śniadania wielu osób. Z ponad 4.000 gatunków serów na świecie,… Przeczytaj więcej
Polacy na dobre polubili zakupy w supermarketach i dyskontach spożywczych. Zakaz handlu w niedzielę prawdopodobnie niewiele wpłynie na tę sytuację, choć zmienią się zapewne zwyczaje zakupowe konsumentów. Widzimy to już w promocjach oferowanych przez poszczególne sieci, które walczą o klienta… Przeczytaj więcej
Polscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia, w tym do prawidłowego odżywiania się. Zmieniające się stylem konsumpcji widać po realizowanych przez klientów koszykach zakupów. Jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na naszym… Przeczytaj więcej
Zakupy spożywcze przez Internet stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Wymagają one przełamania wielu barier u konsumentów, ale korzyści są jednoznaczne: oszczędzamy czas i pieniądze. Polski Instytut Badań Jakości postanowił przyjrzeć się funkcjonowaniu supermarketów internetowych, posługując się metodologią stosowaną… Przeczytaj więcej
Łosoś wędzony 2017: badania sensoryczne Facebook7TwitterGoogle+LinkedIn Łosoś wędzony jest drugim najpopularniejszym gatunkiem ryby wędzonej spożywanym przez Polaków. Aktualnie produkt dostępny jest w ofercie regularnych producentów oraz dyskontów. Czy produkty pod markami własnymi obecne w dyskontach i hipermarketach dorównują jakością regularnym… Przeczytaj więcej